Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Άνω Λιοσίων

Πράσινο Εργοστάσιο (ΕΜΑΚ) στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων

Η λειτουργία του ΕΜΑΚ στην ΟΕΔΑ Φυλής, δυναμικότητας 300.000 τόνων ανά έτος και η μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο με έμφαση στην ανακύκλωση, την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου και την παραγωγή Compost υψηλής ποιότητας από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Είναι το μοναδικό στην Αττική εργοστάσιο μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Το ΕΜΑΚ βρίσκεται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων και διαθέτει σύγχρονο εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο παρακολουθούνται on line όλα τα μηχανήματα και οι φάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων.

Η ονομαστική δυναμικότητα του ΕΜΑΚ είναι 1.200 τόνοι/ημέρα και παράγονται σε ημερήσια βάση: 100-150 τόνοι κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό) τύπου Α και κομπόστ από βιοαπόβλητα, περισσότεροι από 150 τόνοι SRF (απορριμματογενές ανακτώμενο στερεό καύσιμο), ανακτώνται περίπου 50 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (αλουμίνιο, σίδηρο, πλαστικό και χαρτί-χαρτόνι), προκύπτουν άχρηστα της τάξης των 450-500 τόνων και άλλες απώλειες (υγρασία και αέρια).

Η περιφραγμένη έκταση της εγκατάστασης (κτίρια, οδοποιία, πλατεία χουμοποίησης, πλατεία ελιγμών απορριμματοφόρων και περιβάλλων χώρος) ανέρχεται σε περίπου 135.000 m2. Το σύνολο της επεξεργασίας των απορριμμάτων πραγματοποιείται εντός κτηρίων του ΕΜΑ που αναπτύσσονται κλιμακωτά παρακολουθώντας κατά το δυνατόν την μορφολογία του εδάφους.

Τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησε το νέο έργο της Αναβάθµισης και Λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (EMA) Άνω Λιοσίων και η µετατροπή αυτού σε «Πράσινο Εργοστάσιο». Η νέα σύµβαση αφορά στην ετήσια διαχείριση 300.000 τόνων αστικών αποβλήτων εκ των οποίων 100.000 τόνοι θα αποτελούν προδιαλεγµένα οργανικά απόβλητα. Συγκεκριµένα, το ΕΜΑ, µετά την ολοκλήρωση των µετατροπών για την αναβάθµισή του σε Πράσινο Εργοστάσιο (εντός του 2023), επεξεργάζεται τα κάτωθι ρεύµατα:

  • Αστικά Σύµµεικτα/Υπολειµµατικά Σύµµεικτα ∆ηµοτικά Απορρίµµατα (ΑΣΑ)
    Τα ΑΣΑ που υποδέχεται και επεξεργάζεται το ΕΜΑ είναι τα σύµµεικτα-υπολειµµατικά, σύµµεικτα δηµοτικά απορρίµµατα, αποθηκευµένα στο αντίστοιχο δίκτυο κάδων ή σε άλλα µέσα προσωρινής αποθήκευσης, όπως προσκοµίζονται από τα απορριµµατοφόρα των δήµων. Οι ποσότητες προς επεξεργασία είναι  περίπου 200.000 τόνοι/έτος και επεξεργάζονται στις δύο (2) από τις τρεις (3) όµοιες γραµµές επεξεργασίας στο Τµήµα Μηχανικής ∆ιαλογής.
  • Προδιαλεγµένα Βιοαπόβλητα (κΒΑ)
    Περιλαµβάνεται η υποδοχή και επεξεργασία – κοµποστοποίηση προδιαλεγµένων Βιοαποβλήτων (κΒΑ) τα οποία συλλέγονται από τα δηµοτικά δίκτυα χωριστής συλλογής (καφέ κάδος) και από τις λαϊκές αγορές. Οι ποσότητες προς επεξεργασία προβλέπεται να φθάσουν τους 60.000 τόνους / έτος.
  • Πράσινα απόβλητα-κλαδέµατα (πΒΑ), τα οποία απαιτούνται για κοµποστοποίηση του βιοδιασπώµενου κλάσµατος των σύµµεικτων-υπολειµµατικών απορριµ- µάτων (ΑΣΑ) και των προδιαλεγµένων Βιοαποβλήτων (κΒΑ). Οι ποσότητες προς επεξεργασία προβλέπεται να  φθάσουν τους 40.000 τόνους/έτος.

Εκτός των ανωτέρω, το ΕΜΑ δέχεται επιπλέον πράσινα απόβλητα-κλαδέµατα από 20.000 έως 35.000 τόνους/έτος τα οποία προσκομίζονται από τους ∆ήµους και διαχειρίζονται στον χώρο ΕΜΑ.

  • Έργο:

    Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Άνω Λιοσίων

  • Τύπος:

    Εργοστάσιο μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων

  • Τοποθεσία:

    Φυλή, Αττικής

    , Ελλάδα
  • Κατάσταση: Ολοκληρωμένο